Sju säkra tips inför familjesemestern i Uppsala

2022.04.27

Sveriges fjärde största stad har något för alla. Det gäller inte minst de minsta, Uppsala erbjuder en uppsjö roliga aktiviteter även för de små! Här har vi samlat några tips på vad du och din familj kan hitta på om ni har vägarna förbi Uppsala i sommar.


1. Lär er mer om naturen på Biotopia

I anrika Vasaparken finns Biotopia som är ett spännande och interaktivt museum. Här kan stora som små få chansen att uppleva naturen och lära sig mer om den värld vi alla lever i. Fokus i utställningarna ligger på den uppländska naturen och dess historia och man hittar bland annat en stor samling med dioramor som visar hundratals svenska djur i naturtrogna landskap.

Biotopia Uppsala

2. Plocka fram din gamla rullbräda!

Letar du efter Uppsalas skate-mecka numero uno är det Kapellgärdet du och din familj ska bege er till. Oavsett om det är BMX eller skateboard som gäller finns här något för alla. Den stora betongytan är på mer än tusen kvadratmeter och har även utökats med en bowl för de mer våghalsiga. Är man inte lika djärv går det självklart även bra att öva upp sina åkfärdigheter på den nerbelägna streetytan.

3. Hänge dig naturen i Fjällnora

Gillar du utomhusaktiviteter och natur? Då är Fjällnora platsen för dig och dina närmaste. På vintern är det många Uppsalabor som åker längdskidor och långfärdsskridskor här, men på sommaren förvandlas området till ett paradis för alla som brinner för utomhusaktiviteter. Här går det utmärkt att bada i friluftsbadet och lapa sol. Det finns fiskemöjligheter, och man kan både cykla och hyra trampbåtar i området.

4. Lennakatten låter dig uppleva ett Sverige från förr

Möt Lennakatten, en välbevarad museijärnväg som har kallats för en riktig Upplandsklassiker. Resan går mellan Östra Station (beläget vid Uppsala centralstation) och Faringe station. Under den 33 kilometer långa färden passerar man bildsköna naturområden och kan göra mysiga stopp i miljöer från en svunnen tid. Ge dina barn chansen att uppleva en gammaldags tågresa längs en järnväg som är en av landets vackraste. Eller varför inte bara passa på att bada längs med vägen?

5. Lekplatser för stora som små barn

Uppsala är en stad som har många barnvänliga områden och lekplatser där man kan ha kul med sin familj. En av de mer kända är Pelle Svanslösparken som du hittar alldeles bakom Carolina Rediviva. Här kan dina barn leka på Pelles vind och i hans källare. De kan även klättra i Gammel-Majas domkyrkotorn, besöka kontoret där Tusse Batong huserar och kika förbi Råttströms konditori. Bland mycket annat så klart. Parken har öppet dygnet runt under årets alla dagar. Det populära caféet som man hittar i anslutning till parken stänger sista augusti varje sommar.

6. Plaska och lek på Fyrishovs äventyrsbad

På sommaren vill man bada som bekant. Men det är inte alltid det svenska sommarvädret håller vad det lovat. Då är det tur att Fyrishovs äventyrsbad finns. Genom att lösa entré får du och din familj tillgång till en tropisk upplevelse där det aldrig är kallare än 30 grader. Passa på att slå hastighetsrekord i vattenrutschbanorna, eller varför inte slappna av i några minuter i någon av badets bubbelpooler? Istället för medhavd matsäck går det utmärkt att besöka restaurangen på äventyrsbadet.

Läs mer om vårt Bo & Bada-paket här.

7. Besök ett aktivitetscenter

Apropå dåligt väder. Det finns fler roliga inomhusaktiviteter i Uppsala för barn och vuxna så klart. På Turbo Sport & Adventure Zone hittar man stadens största aktivitetscenter. Över 4000 kvadratmeter hopp, studs och glädje har gjort detta till en populär besöksadress för många barnfamiljer. Här hittar du allt från hinderbanor och trampolinpark till parkour och våghalsiga klätterutmaningar för alla åldrar.

Besök Turbo Sport Uppsala i Gränbystaden.

Till sist. Glöm inte att kolla in alla grymma hotelldeals som vi erbjuder familjer under sommaren. Du hittar alla våra erbjudanden du behöver här. Väl bekomme!