Tidlöst fika på Guntherska – klassiskt möter nytt

På Guntherska Hovkonditori & Schweizeri har man anammat nytänk och moderna recept utan att tumma på kvalité eller göra avkall på sin anrika historia. Mötet mellan klassiskt och nytt har visat sig vara en stor del i kaféets framgångssaga och erbjuder gammal som ung på fika av högsta klass.

 Tidigt på vårkanten går Uppsalaborna man ur huse för att ta plats på Güntherska Hovkonditoris populära uteservering och på första parkett studera både folkliv och Fyrisåns förehavanden. Barnfamiljer, studenter, pensionärer och lunchande affärsmän- och kvinnor inmundigar allt från mustiga fiskgrytor till fluffig glass i pastellfärger. 

Som så ofta under helgen, ringlar sig kön nu ända ut genom dörren Välgräddade kardemummaknutar och chokladdoppade pecanpinnar ligger jämsides toppigachokladbiskvier, glänsande katalaner och stora pärlsockrade chokladbollar. 

Bakom den andra disken trängs fyllda surdegsbaguetter, räkcroissanter och sallader. Tjejgänget framför mig diskuterar högt huruvida fikat ska bestå av en ”matig macka” eller av en vegansk chokladbakelse. Eller kanske både och.

Güntherska är större än vad man kanske tror. Från entrén kommer man in till mittendelen där alla beställningar sker, men det går även att slå sig ner på barstolar vid höga cafébord eller sjunka ner i en fåtölj. De rödrosa väggarna pryds av svartvita foton, diplom och utmärkelser efter att i flera år i rad omnämnts i White Guide Café som ett av Sveriges bästa konditorier, nu senast som Årets konditori. Till vänster finns ett mindre rum där väggfasta soffor och  små marmorbordtar upp den största ytan. Går man längst in, förbi de omsorgsfullt frontade diskarna, finner man ett relativt stort rum med sittplatser längs väggarna. 

Det är svårt att bestämma något typiskt klientel bland de fikande gästerna, men det blir desto tydligare att man umgås över generationsgränserna: Güntherska inbjuder både till en kopp the med farmor, såväl som ett glas vin med vännerna för att skåla in helgen. Till skillnad från många av stans andra kaféer går man som student dock inte hit för att plugga och läsa. Nej här firar man efter en tenta, unnar sig något gott när CSN eller lönen trillat in på kontot, och framför allt så njuter man. Både yngre och äldre idag är intresserade av att välja kvalité före kvantitet där fina råvaror och produktion från grunden är i fokus. På Güntherska är degen nämligen knådad och gräddad på plats, bakelserna dekorerade för hand. 

Kaféets popularitet har givetvis mycket att göra med kvalitén, men även med variationsrikedomen och blandningen av klassiskt och nytt. Här utesluter det ena inte det andra, och man har framför allt inte låtit sig begränsas av sin anrika historia och vägrat utvecklas, utan faktiskt inspirerats av det kontinentala och vågat testa nya koncept och recept.  Hovkonditoriet på Östra Ågatan andas tidlöshet.